Creixent Increment d’Atacs de Ransomware: Per què es Multiplica la Amença?

Després d’un període relativament tranquil durant 2022, els ciberdelinqüents estan de tornada amb més força que mai. Els atacs de ransomware, que van disminuir dràsticament l’any passat, s’han multiplicat en els últims mesos, amb els criminals cibernètics utilitzant mètodes cada vegada més agressius.

Els experts de Chainalysis, una empresa especialitzada en la supervisió de la cadena de blocs, van veure una reducció significativa en el nombre d’atacs de ransomware l’any passat. Els cybercriminals van aconseguir menys de 500 milions de dòlars en rescat exigit en criptomonedes durant aquest període.

No obstant això, el 2023 ha vist una remuntada preocupant en aquesta tendència. En els primers sis mesos de l’any, els pirates informàtics han extorsionat 449,1 milions de dòlars. Si aquesta tendència es manté, el botí anual podria arribar fins als 898,6 milions de dòlars, apropant-se al rècord de 2021.

Al mateix temps, Chainalysis i altres observadors, com ReliaQuest, han vist un augment en l’activitat de ransomware. Alguns grups, com Lockbit, que ara pot atacar als usuaris de Mac, han intensificat els seus esforços.

Malgrat una disminució en els guanys l’any passat, els criminals han desenvolupat tàctiques d’extorsió “més extremes”, segons Jackie Burns Koven, de Chainalysis. Enfront dels refusos de les seves víctimes a pagar, molts pirates informàtics estan recorrent a la publicació de dades sensibles i a la violació de la privacitat personal com a tàctica d’intimidació.

A més, el primer semestre de 2023 ha vist l’aparició d’un nou grup de ransomware anomenat Royal, que ataca principalment a les empreses nord-americanes, així com l’aparició de Rorschach, un malware misteriós que s’ha establert com el ransomware més temut del món.

La proliferació d’atacs també es deu a l’auge dels ransomware com a servei (RaaS). Aquests programes maliciosos estan disponibles per subscripció, permetent a qualsevol aspirant a hacker desplegar ransomwares sense necessitat de coneixements tècnics extensos.

Aquesta combinació de mètodes d’extorsió agressius i accessibilitat als serveis de ransomware ha fet que les ofensives augmentin dràsticament. És crucial que les empreses i els individus estiguin més vigilants que mai i prenguin mesures adequades per protegir-se.

font: wired

Vols treballar amb nosaltres?

Candidatura Espontània

Tindrem en compte el teu currículum per a futures vacants a la nostra empresa.